Солидарност међу радницима у борби за радничка права стара је 131 годину.

Међународни дан рада је дан сећања на велике протесте у Чикагу 1886. године када је 40.000 радника ступило у штрајк и захтевало осмочасовно радно време. Први пут у Београду је обележен 1893. године и од тада представља бунт, односно борбу радника за достојанствен живот и већа радничка права.

У већини земаља у свету празник се обележава изласком радника на протест где исказују своја незадовољства и обележавају сећање на почетак радничког самоорганизовања, док се у Србији Први мај користи за дружење и роштиљање, те би слободно могли рећи да је више празник роштиља. Мишљења смо да је такав однос према празнику рада у Србији криво (не)чињење синдикалних централа у едукацији радника и „тупим“ односом према послодавцу.

У нашем Предузећу смо дешавањима 2019 године видели да се самоорганизовањем радника може доста тога урадити за побољшање материјалног и социјалног положаја. Можда је могло и више али узимајући у обзир да је исказивање незадовољства било спонтано, без подршке озбиљних организација којим би можда могли и више, можемо бити задовољни учињеним и помацима.

Свим запосленим у ЈП „Пошта Србије“ желимо срећан празник рада Први мај и да имамо више радничких победа за бољу будућност.