Дана 02.10.2022. године испред седишта ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ Београд, одржан је протест радника у организацији Синдиката „СОЛИДАРНОСТ“ Поште Србије.

Циљ протеста је био да се скрене пажња на веома лош материјални положај радника нашег предузећа, девалвиране зараде, додатно обезвређене растом трошкова живота, нарочито у другој половини 2022. године.

Представници синдиката „СОЛИДАРНОСТ“ Поште Србије су 30.09.2022. године предали захтев Министарству финансија Републике Србије за хитан састанак са министром Синишом Малим ради проналажења начина за финансијску помоћ запосленима у последњем кварталу текуће године у износу од по 10000,00 динара на септембарску, октобарску и новембарску зараду, односно, обзиром да ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ Београд, зараде исплаћује из сопствених прихода, а да новца има, потребно је да Министарство финансија да одобрење за измену буџета за зараде ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ Београд за 2022. годину.

Протест су активно подржале и остале синдикалне организације које делују у нашем предузећу, Самостални синдикат поштанских радника, Синдикат ПТТ Србије, Синдикат Радника Поште Слога, поједини ОРЈ Синдиката ЈП ПТТ Независност, као и запослени који нису чланови ни једне од побројаних организација.

Скупу који је почео симболично у 11:59 присуствовало је око пет стотина учесника, а говорили су Михаило Јакшић, Сања Јакшић, Раде Жуњић и Васо Узелац из Синдиката „СОЛИДАРНОСТ“ Поште Србије, Тома Мандић из Самосталног синдиката поштанских радника и Стефан Митровић из Синдиката Радника Поште Слога.

Заједнички је став да су зараде мале, довољне само за пуко преживљавање, и не више од тога.
Овај протест упркос слабијег одзива запослених, нарочито из Београда, је добра полазна основа за даље кораке који за резултат треба да имају, новчану инјекцију за запослене у последњем кварталу 2022. године.

Видели смо се, пребројали, настављамо даље…